SLADKOSTI
Větrníky
Co budeme potřebovat
- Odpalované těsto: 250 ml vody
- špetka soli
- 90 g másla
- 140 g hrubé mouky
- 4 celá vejce Kávová náplň: 120 g másla
- 70 g cukru
- 250 ml silné kávy
- 4 žloutky
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 250 ml šlehačky
Do kastrolu dejte studenou vodu, špetku soli a máslo. Přiveďte k prudkému varu a najednou přisypte všechnu mouku. Odstavte z plotny a míchejte, až vznikne z těsta hladká hrouda. Kastrol znovu postavte na oheň a nahřejte, aby se mouka propařila. Přitom těsto vařečkou přehazujte. Těsto by se už nemělo lepit ke dnu ani na vařečku, je husté a leskne se. Těsto přendejte do mísy robotu, občas promíchejte a nechte zchladnout. Do zchladlého těsta přimíchejte postupně vejce, jedno po druhém. Šlehač nechte puštěný na střední obrátky a šlehejte, až je těsto hladké, husté a silně se leskne. Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářský sáček s velkou trubičkou se zářezy naplňte těstem. Na pečicí papír tvarujte velké pusinky. Plech dejte do silně vytopené trouby. Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která uniká a pečivo prudce zvedá. Proto je bezpodmínečně nutné troubu prvních 10 minut neotvírat, aby pečivo nekleslo. Po této době můžete snížit teplotu o 20 ⁰C a dopékat ještě 20 minut. Celková doba pečení je tedy asi 30 minut. Povrch upečeného pečiva má být růžový, po rozkrojení musí být pečivo suché, vypečené. Větrníky hned po vyndání z trouby rozkrojte ostrým nožem a nechte je úplně vychladnout. Připravte si kávovou náplň; z předepsaného množství kávy odeberte 2 lžíce a rozmíchejte se lžicí polohrubé mouky. Ve zbytku kávy dobře rozmíchejte žloutky, přidejte cukr a máslo. Dejte na mírný oheň a za stálého míchání přiveďte k varu. Vmíchejte mouku rozmíchanou v kávě a chvíli povařte, až vznikne hustý krém. Po jeho úplném vychladnutí jím potřete spodní část větrníků. Na kávovou náplň dejte lžíci dotuha ušlehané šlehačky. Připravte si čokoládovou polevu: ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s lžicí vody a širokým štětcem každý větrník potřete. Moučník můžete podávat také bez čokoládové polevy, stačí ho jen pocukrovat moučkovým cukrem.
Roláda se šlehačkou
- 6 vajec
- 6 lžic kakaa
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 šlehačka
PAPOUŠKOVÁ BUCHTA
5 vajec, 30dkg cukru, 25dkg hery, 30dkg polohr. mouky 1 prdopeč, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, 3 pudinky/ čokoládový, vanilkový, jahodový/. Citronová poleva: 25 dkg moučkového cukru , 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké vody. Vejce ušleháme s cukrem a herou.Přidáme mouku, van. cukr, šlehačku a prdopeč.Těsto rozdělíme na 3 díly.Do každé části dáme jiný pudink.Na vymazaný a vysypaný plech klademe lžící střídavě těsto.Upečenou buchtu pokapeme rumem, polijeme citr. polevou a pocákáme čokoládou.